arrow_drop_up arrow_drop_down
Hoe moet je een hond begroeten?

Hoe moet je een hond begroeten?

Hoe moet je een hond begroeten? Niet alle honden zijn gecharmeerd van onze menselijke begroetingen en interpretaties. Wil je daar meer over weten?

Herken jij dit?

 • Krijg je wel eens een grauw of een grom als je een hond wil benaderen?
 • Wil jouw hond niet benaderd worden door mensen?
 • Is jouw hond niet gecharmeerd van de begroetingen van mensen?
 • Ben je dol op honden maar vraag je je af of je moet begroeten en op welke manier?
 • Heeft jouw hond de neigingen om te happen, grauwen, grommen als hij te direct benaderd wordt?

Als jij een van de bovenstaande punten herkent dan is de kans groot dat je opzoek bent naar antwoorden. Daar kan ik je bij helpen?

Hoe moet je een hond begroeten

Wij mensen willen heel graag een hond begroeten. We vinden ze leuk, lief, schattig, zijn echt hondenliefhebbers en we weten vaak allemaal hoe het zit. Maar wat doe je als een hond niet geaaid wil worden? Of beter gezegd: heb je je wel eens afgevraagd dat er ook honden zijn die hier (niet direct) behoefte aan hebben?

Hoe neemt een hond de wereld waar?

Dat de neus een belangrijk zintuig is voor honden weten veel mensen. Wat we vaak niet weten is dat hier ook meteen de grootste miscommunicatie ontstaat! Al is het alleen simpelweg om het feit dat wij niet kunnen bevatten hoe goed en hoeveel een hond ruikt

ZINTUIGLIJKE WAARNEMING BIJ DE HOND

Reuk
Gezicht
Geluid
Tast

ZINTUIGLIJKE WAARNEMING BIJ DE MENS

Gezicht
Tast
Geluid
Reuk

Zoals je in de bovenstaande opsomming kunt lezen neemt de hond de wereld anders waar dan wij. En in dit geval is het belangrijkste dat je ziet wanneer de hond zijn tast zintuig inzet en wanneer wij dit doen.

Ebook hondengedrag

Mag je een hond aanraken?

Wanneer wij (zeker als hondenliefhebber) een hond zien hebben we al snel de neiging om de hond aan te raken. We willen de hond voorzien van liefde en denken dit vooral te moeten doen door te aaien, te knuffelen enzovoort.

Maar als een hond zijn tast zin pas op het laatst gebruikt is het logisch dat daar miscommunicatie ontstaat. De hond op die manier willen aanraken is iets heel menselijks en wordt niet altijd gewaardeerd (het is één van de oorzaken van bijtincidenten). Onderling geven honden niet op die manier affectie.

Hond begroeten

Onderschat de talenten van een hond niet

We onderschatten zo enorm hoe talentvol onze honden zijn. Op  het moment dat een hond jouw in het vizier heeft weet hij (op een dieper niveau) wie jij bent, hoe het met je gaat, wat je grenzen zijn en ga zo maar door. In dat geval maakt het niet uit of je nou een goede baan en veel aanzien hebt of minder geld hebt en hard moet werken voor je geld. Integendeel! Dit is menselijke materie, honden prikken daar door heen en komen bij de kern.

Hoe kun je een hond het beste begroeten?

 1. Wanneer je in een losloopgebied bent ‘negeer’ de hond dan in eerste instantie. Waarom zou je meteen, alle honden, begroeten?
 2. Als je bij iemand binnenkomt kun je het beste gewoon de hond rustig negeren (belangrijk hierbij is geen oogcontact).
 3. Blijf gewoon recht opstaan en wanneer je merkt dat de hond het spannend vindt kun je je kleiner maken (door bijvoorbeeld te gaan zitten)
 4. Wacht tot de hond in zijn eigen tijd bij jou komt (forceer niks, waarom zou je?)
 5. Als de hond niet bij jou komt, zie dit dan niet als een afwijzing, maar laat hem in zijn waarde.
 6. Aai de hond aan de zijkant of onder zijn gezicht of op zijn rug.
 7. Schakel je eigen behoeftes uit. Het is leuk dat jij zo gek bent op honden! Maar dat is niet altijd wederzijds.

Het is heel belangrijk om je te houden aan de volgende regels: geen oogcontact, niet aanraken en niet praten.

Waarom vinden honden een begroeting (soms) spannend?

In eerste instantie omdat het echt iets menselijks is! Sommige honden kunnen deze handeling van ons prima verdragen, maar er zijn er zat die dit heel moeilijk en spannend vinden. Daarnaast is het wel zodat je toch vaak stresssignalen ziet bij honden die het aaien wel ondergaan. Dat betekent niet dat ze direct iets doen. Alleen er zijn ook honden die wel stijgen in hun stressniveau en daardoor bijv. kunnen happen, grommen of ander gedrag laten zien.

Wij mensen begroeten de hond niet altijd op de meest tactische manier. We zijn soms zelfs een beetje onbeleefd door direct in de persoonlijke ruimte van de hond te komen. Het zou helpen als we ons wat aanpassen en ons aan de hondenetiquette houden en kijken naar wat de hond nodig heeft.

Hoe moet je een hond niet begroeten?

 1. Maak geen oogcontact (voor veel honden is dit spannend)
 2. Raak de hond niet (zomaar) aan
 3. Praat niet direct tegen hond (praten kan effectief zijn, maar ook negatief uitpakken) – dit verschilt per hond!
 4. Buig niet over de hond en steek zeker niet direct je hand uit op zijn hoofd (heel veel honden vinden dit onprettig!)
 5. Buig niet over de hond een leg je hand op zijn gezicht, dit vinden honden spannend en ongemakkelijk
 6. Begin de hond niet direct te knuffelen en aaien
 7. Pak niet zomaar de hond vast om hem vervolgens een kus op zijn voorhoofd te geven

De bovenstaande punten zijn veel gemaakte fouten die wij mensen maken. Deze handelingen zorgen voor miscommunicatie en dit kan resulteren tot bijvoorbeeld uitvallen, happen, grommen, etc.

We begrijpen de signalen vaak niet

Daarnaast is het zo dat veel mensen de signalen niet begrijpen. Veel honden geven al zoveel minimale signalen af die kunnen leiden tot ergere handelingen. Wanneer je niet begrijpt dat je hond in feite zijn grens aangeeft is het logisch dat hij verder stijgt in zijn ‘stress-level’ en dus alsnog iets gaat doen om zijn grens wel duidelijk te maken.

Wat je vaak ziet is dat de hond vervolgens uitvalt en te horen krijgt dat hij  ‘zomaar’ uitvalt of een onvriendelijke hond is. Maar is dat wel zo? Het is maar zelden zomaar, meestal begrijpen wij de hond niet zo goed.

Einzelgänger of mensenvriend?

Er zijn heel veel honden die niet direct een mensenvriend zijn, niet omdat ze ze helemaal niet mogen, maar omdat ze het (in eerste instantie) spannend vinden. In sommige gevallen zit dat een beetje in het ras (bijvoorbeeld herdershonden). Maar het kan ook komen door de (nare) ervaringen of gewoon omdat ze een beetje wantrouwend en onzeker zijn. Geef je hond de tijd en de juiste begeleiding en je zult al snel zien dat je je hond op de juiste manier kan begeleiden op die manier die voor jouw hond goed is.

De hond naar je toe laten komen

Als je graag contact wilt maken met je hond kun je beter wachten tot de hond uit eigen initiatief naar je toe komt. Als hij dit doet geef hem dan de tijd en de ruimte om jou te begroeten. Wees niet te snel en maak geen onverwachtse handelingen die je eigenlijk niet zou moeten doen. We hebben vaak de neiging om de hand uit te steken naar de hond, zodat hij daar aan kan ruiken. In feite is dat overbodig, want de hond heeft allang geroken wie jij bent. Wanneer je je hand uitsteekt om hem uit te nodigen kan het heel goed zijn dat je veel te snel gaat.

Wacht dus gewoon rustig af en respecteer de behoeftes, de tijd en de grenzen van je hond.

Hoe moet je een hond begroeten?

 

Wat kan ik voor jou betekenen?

Als hondencoach begeleid ik zowel mensen als de hond om samen weer een team te vormen. Ik doet door middel van hondencoaching en puppycoaching. Wanneer er gedragsproblemen zijn is vaak sprake van miscommunicatie. En ik kan je helpen om die ruis op te lossen. Wanneer je mijn hulp inschakelt kun je kiezen voor een:

Wil je meer weten?

Vind jouw hond het moeilijk om gaan met andere mensen of wil jij graag zelf leren hoe je een hond het beste kunt begroeten. Of misschien heb je wel hele andere vragen? Ik help je graag! Neem gerust contact met mij op.

Gratis ebook

Heb je mijn gratis ebook al gedownload? Voorkom problemen door de juiste keuzes te maken.

Heb je dit al gelezen?

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Gratis ebook

Voorkom problemen door de juiste keuzes te maken

Zelf aan de slag met de gedragsproblemen van je hond

 • Concrete praktijkvoorbeelden en tips
 • Ontdek de waarneming van de wereld van je hond
 • 66 pagina's veel leesplezier!
 • Inclusief gratis spelletjes!
Koekje erbij?