Hoe leer ik mijn hond loslopen?

Met je hond loslopen is leuk en veel hondeneigenaren doen dit met hun hond. Toch is het helemaal niet vanzelfsprekend dat een hond zomaar los kan.

Luistert jouw hond als hij losloopt helemaal niet meer?
Kan jouw hond helemaal niet los?
Komt jouw hond niet als jij roept?
Gaat je hond heel hard rondrennen als hij los is?
Luistert jouw hond keurig aan de riem, tot dat je hem loslaat?
Heb jij een puppy en wil je weten hoe je dit aanleert?
Ben jij je hond vaak kwijt tijdens een wandeling?
Heb jij het idee dat je hond geen interesse heeft voor jou?
Blaft jouw hond naar iedere hond?
Is jouw hond onzeker?

Herken je dit?
Herken jij één van deze punten of ervaar je nog andere problemen met je hond als hij losloopt. Lees dan eens verder in dit artikel. Kun je wel wat hulp gebruiken? Ik kan je helpen!

Waarom je hond los laten lopen?

Redenen om je hond los te laten kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • de hond kan los overal snuffelen
 • de hond kan zijn omgeving ontdekken
 • de hond kan spelen met de soortgenootjes die je tegenkomt

Voor honden is het een leuke en fijne manier van samen wandelen.

Waardoor ontstaat probleemgedrag bij honden als ze los mogen lopen?

In de meeste gevallen worden honden zomaar vrijgelaten in het bos. Heel vaak kom je aan bij het losloopgebied en de riem gaat af zonder verder iets te doen. En wanneer je met de auto gaat dan wordt vaak de deur open gegooid waarna de honden vervolgens de auto uit springen en het losloopgebied in mogen rennen.

Ook kan het zijn dat een hond niet goed gesocialiseerd is, onzeker is en dus veel dingen spannend vindt.

Ebook hondengedrag

We hebben geen regels

Doordat we niets doen als we onze hond los laten, ontstaat er probleemgedrag. Want over het algemeen mogen onze honden van alles als ze los zijn. Ze mogen overal lopen, snuffelen, rennen, achteraan jagen enzovoort. Doordat we geen regels hebben weet onze hond niet wat wij van hem verwachten.

Vervolgens… valt onze hond uit of is hij weggelopen en worden we boos, gefrustreerd of laten we de hond nergens meer los.

Hoe zou het zijn als jij en je hond weer in evenwicht leven?

Wat bedoel ik met regels?

Met regels heb ik het simpel gezegd over de opvoeding. Als jij met je hond aan de riem loopt, heb je het liefst dat hij gewoon keurig met je meeloopt, zonder te trekken of uit te vallen. Tijdens een wandeling met je hond aan de riem krijgt de hond dus wèl regels opgelegd. Zo moet hij bijvoorbeeld:

 • Naast je lopen tijdens het passeren van andere honden
 • Gaan zitten bij de stoeprand voordat je gaat oversteken
 • Aan de riem de hele tijd naast je lopen
 • Gecorrigeerd worden als hij aan de riem trekt

Wat je kunt doen om probleemgedrag te voorkomen:

Wandel eerst een stukje aan de riem met je hond
Ga eerst eens een stuk wandelen met je hond aan de riem . Laat je hond naast jou lopen. Dit zorgt ervoor dat je hond vaak al veel meer op jou gefocust is.
Fiets met je hond naar het losloopgebied
Sommige honden hebben er baat bij eerst een stukje wat harder te lopen. Op deze manier is er al wat overtollige energie uit je hond.
Laat je hond niet zomaar los
Laat je hond nooit zomaar los! Laat je hond zitten en wacht net zolang tot dat je hond echt rustig is. Als je ziet dat hij gefocust is op jou, kun je hem rustig het commando ‘vrij’ geven. Als je hond er vervolgens alsnog vandoor rent, kun je hem rustig opnieuw roepen en doe je het opnieuw. Totdat je merkt dat je hond rustig met jou meeloopt.

Verdeel de tijd
Zorg er voor dat de tijd waarin je met je hond loopt aan de riem gelijkwaardig is aan de tijd waarin je hond los loopt. Je hond heeft zo voldoende tijd om (los) zijn behoeften te doen, maar je hond heeft ook samen met jou aan de riem gewandeld. Wist je dat dit de band tussen jou en je hond nog sterker maakt?
Zorg ervoor dat JIJ interessant genoeg bent
Zorg er voor dat JIJ interessant genoeg bent om mee te lopen. In dit geval bedoel ik niet dat je alleen maar je hond omkoopt met snoepjes of zijn favoriete speeltje. Maar dat hij komt voor jou. Snoepjes kunnen je best heel goed helpen, maar dit is niet alleen de oplossing. De hond moet jou in de gaten houden, in plaats van jij de hond.

Bedenk welke regels jij in jouw groep (roedel) hond(en) wilt hebben
Wat verwacht jij van je hond als hij vrij rond mag lopen? Mag hij wel voor je lopen of juist niet? Mag hij ‘rondracen’? Mag hij blaffen? Enzovoort.

Door het opleggen van regels weet je hond waar hij aan toe is. Let wel: zorg ervoor dat de hond op jou let (als je doorloopt bijvoorbeeld) in plaats van jij op de hond. Gaat de hond over de regel heen, loop dan rustig naar hem toe, laat hem zitten en wacht weer net zolang tot dat hij rustig is en op jouw gefocust. Herhaal dit totdat je merkt dat jouw hond inderdaad begrijpt wat de bedoeling is.

Mijn hond kan niet loslopen

Je hond leren loslopen

Hieronder vind je een aantal tips die je kunt toepassen als jij je hond wilt leren los te lopen:

1. Let goed op waar je jouw hond los laat. Niet overal mogen honden los.

2. Vind je het spannend? Laat je hond dan eens een paar keer los met de riem nog om of met behulp van een lange riem. Zo kun je gemakkelijk de riem weer oppakken.

3. Zorg ervoor dat je hond jou in de gaten houdt. Is hij even aan het snuffelen? Draai je dan eens om en loop de andere kant op, zonder hem te roepen of te fluiten. Herhaal dit net zo vaak tot dat je hond doorheeft dat hij wel moet opletten waar jij heen gaat.

4. Doe je hond nooit zomaar los! Zorg ervoor dat je hond altijd rustig is, maak vervolgens rustig de riem los en geef hem het commando ‘vrij’ als hij rustig is. Dit geldt ook als je met je hond in de auto naar het losloopgebied rijdt. Laat hem rustig worden en daarna uit de auto gaan.

5. Neem voor de noodgevallen iets mee waarvan je zeker weet dat je hond reageert; zijn lievelingsspeeltje bijvoorbeeld.

6. Gebruik koekjes of een speeltje als beloning als je hond naar jou toekomt en aandacht heeft voor jou. LET OP: varieer hier wel in, zodat de hond niet alleen bij jou komt voor de snoepjes, maar echt omdat jij zijn baasje bent.

7. Ga tijdens het wandelen eens achter een boom staan om je te verstoppen en laat je hond op die manier de focus op jou leggen.

Waarom kiezen voor Aniek Wendt?

Loop jij tegen problemen aan met je hond? Of wil je graag je (nieuwe) hond aan leren los te lopen? Dan kan ik je helpen.

Bij mij leer je…
…te spreken in de taal van je hond

Bij mij leer je…
…de kern van het probleem zelfop te lossen

Bij mij leer je
…op een authentieke en positieve manier je hond los lopen
In plaats van te schreeuwen, fysiek geweld te gebruiken en hard aan de riem te trekken

Bij mij leer je…
…het evenwicht tussen jou en jouw hond te herstellen. Dit is de sleutel tot succes met je hond!

Wil jij weer met alle plezier met je hond los in het losloopgebied kunnen lopen? Dat gun jij jezelf en je hond toch ook?

Over de schrijver
Als hondencoach richt ik mij op jou en je hond. Ik werk vanuit verbinding en samenwerking met je hond. Wanneer je je hond beter gaat begrijpen in zijn behoeften gaat voorzien, zul je al snel zien dat de hulpvragen die je hebt een andere lading en wending krijgen. Bewustwording is dan ook de eerste stap. Begrijpen waarom. Je leert bij mij geen trucjes, maar we gaan direct de diepte in om je hond te helpen. Neem gerust contact met me op 😌.
Martin huisman
Door

Martin huisman

op 29 Jul 2019

Hoe maak je iemand wijs dat als je de naam van je hond hele dagen gebruikt,dat ze er na een tijdje niet meer naar luisteren.. Ik heb dit al zovaak vertelt dat het niet goed is,en de hond naderhand niet meer naar de naam luistert..Jammer dat het juist de persoon is waarmee ik getrouwd ben en mee samen leef... Het is jammer dat ze het van mij niet aan wil nemen omdat ze dat.altijd met honden heeft gedaan...telkens weer probeer ik het haar te vertellen.. maar helaas tevergeefs..

kraan
Door

kraan

op 17 Oct 2019

en hoe is t volgens jou dan wel de juiste aanpak Martin?

Silvia Hondenservice BRAAF!
Door

Silvia Hondenservice BRAAF!

op 26 Jun 2020

Die persoon spreek je de hele dag te pas en te onpas aan met zijn/haar naam. Dan valt het kwartje vanzelf.... Doe ik ook met mijn klanten die het moeilijk vinden. Wel met een big smile natuurlijk.

Reactie plaatsen

Gratis ebook

Voorkom problemen door de juiste keuzes te maken

Zelf aan de slag met de gedragsproblemen van je hond

 • Concrete praktijkvoorbeelden en tips
 • Ontdek de waarneming van de wereld van je hond
 • 66 pagina's veel leesplezier!
 • Inclusief gratis spelletjes!