60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Wat is een Hubertusklauw?

Wat is een Hubertusklauw?
deel:

De hubertusklauw (ook wel bekend als wolfsklauw) is een extra teen van je hond.

Wat is een Hubertusklauw?

Aan de binnenkant van de achterpoten van een hond kan het soms zijn dat je een vijfde teen vindt. Dit is een teen die de grond niet aanraakt. Ze noemen de hubertusklauw een rudimentaire teen. Dit betekent dat hij onontwikkeld is.

Wat is een Hubertusklauw?

Vier tenen

De hond steunt met zijn voor- en achterpoten met vier tenen op de grond. Aan de voorpoten vind je aan de binnenzijde van de poten een vijfde teen. Deze teen raakt de grond niet aan. Dit is vergelijkbaar met de duim van een mens. De extra teen aan de achterpoten noemen we de hubertusklauw/wolfsklauw. In sommige gevallen zie je zelfs een dubbele hubertusklauw. En bij hoge uitzondering een driedubbele hubertusklauw.

Wat is een Hubertusklauw?

Hubertusklauw verwijderen

Sinds 1 juli 2014 is het verboden om de hubertusklauw te verwijderen. Het is dierenartsen niet meer toegestaan om deze ‘bijklauwen’ te verwijderen. Tenzij er een medische noodzaak is.

Welke hondenrassen hebben een hubertusklauw?

Veel honden worden geboren zonder de hubertusklauw. Wanneer honden deze ‘bijklauwtjes’ wel hebben is het eigenlijk een ‘erfelijke afwijking’.

Hubertusklauw voor stabiliteit

Er wordt gezegd dat voor sommige honden de hubertusklauw extra stabiliteit geeft Je ziet bijvoorbeeld grote hondenrassen die deze extra klauwen hebben. In sommige gevallen is het zelfs een rasstandaard. Zoals bij de Briard.

Hondenrassen waarbij je een Hubertusklauw kunt zien:

  • Pyreneese berghond
  • Kangal (Anatolische herder)
  • Mastiffs
  • Catalaanse herder
  • Beauceron
Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.