60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Wat zijn hybride honden?

Wat zijn hybride honden?
deel:

Naast alle erkende hondenrassen heb je nog de niet erkende hondenrassen, de kruisingen en de bastaard. Maar wist je dat er ook hybridehonden zijn?

Wat zijn hybridehonden?

De term hybridehond is aan het eind van de twintigste eeuw ontstaan. Deze honden werden populair toen ze raszuivere poedels begonnen te kruisen met andere rashonden, omdat ze graag de hypoallergene vacht van de poedel wilde behouden in combinatie met de gewenste eigenschappen van het andere ras.

Wat zijn hybride honden?

Wat betekent hybride?

Hybride kent twee betekenissen. Een hybride kan een nakomeling zijn van een kruising tussen twee individuen van hetzelfde soort, maar een andere erfelijke aanleg (genotype). Je hebt ook nakomeling tussen twee individuen van twee verschillende soorten (paard en ezel bijvoorbeeld). Een muilezel of een wolfshond is dus ook een voorbeeld van een hybride dier.

Wat zijn hybride honden?

Een kruising

Een hybridehond is een bewuste kruising tussen twee rashonden, dat is dus iets anders dan een ‘ongelukje’. Er zijn zelfs fokkers die geprobeerd hebben om een nieuwe ras te creëren.  Ze hebben de voorouders van de pup gedocumenteerd en ze een nieuw rasstandaard gegeven.

De rasnamen van hybride honden

Een kenmerk van de hybridehond is dat de naam bestaat uit de twee rasnamen van de hond. Zoals een Labradoodle (Labrador en Poedel) of een Schnoedel (Schnauzer en een poedel).

Je ziet deze honden veel in huishoudens voorkomen. Vergis je echter niet in rassen zoals de Goldendoodle en Labradoodle. Het kunnen drukke, actieve honden zijn die wel degelijke vragen om een consequente en duidelijke opvoeding. Honden die vragen om veel begeleiding.

Voorbeelden van hybridehonden zijn:

  • Afador = Afghaanse windhond + Labrador retriever
  • Goldendoodle = Golden retriever + Poedel
  • Cockapoo = Cocker Spaniël + Poedel
  • Labradoodle = Labrador retriever + Poedel
  • Morkie, Malkie of Yorktser = Malteser + Shih-Tzu
  • Pekeapoo = Pekinees + Poedel
  • Peke-a-tese = Malteser + Pekinees
  • Schnoedel = Schnauzer + Poedel
  • Shih-poo = Shih Tzu + Poedel
Wat zijn hybride honden?
Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.